Borja Penalba, músic: "Llach és el meu referent musical i també vital"

Borja Penalba és un guitarrista, cantant i compositor valencià. El seu concert de clausura de la primera edició de l'Espai Mediterrani l'any passat va ser memorable. Borja i l'actor Francesc Anyó estaran en sessió vermut este pròxim diumenge, a les 13.00, en l'Esplanada del Muvim amb un repertori d'homenatge a Lluis Llach

Et va agradar la nit de l´any passat amb  Maria del Mar Bonet? És per això que tornes a l'Espai?
Va ser una experiència preciosa acompanyar a la Mª del Mar ací, en la meua ciutat, i en un entorn tan bonic com l'esplanada del MuVim. Sigué, senzillament, màgic. I, per suposat, estic molt content de tornar-hi en companyia del meu company de batalles i estimat Francesc Anyó.
 
Ets un guitarrista de climes?

Damunt d'un escenari habite dins de la música, siga amb l'instrument que siga. I això passa per crear atmosferes i climes que envolten, que abrigallen les melodies de les veus.  

Com se't va acudir l'ús del pedal electrònic que sorprèn tant al públic?
Sempre m'he deixat dur pel ritme d'allò que toque o sona, i, veient que em passava els bolos fotent puntades al terra, vaig decidir aprofitar-ho... Llavors, amb un peu toque un stompbox -una cunya de fusta electrificada que fa el paper de bombo-, i amb l'altre una pandereta.

No es la primera vegada que et veiem amb el Francesc Anyó. ¿Et trobes a gust amb la recitació igual que amb la cançó al teu costat?
És un luxe tindre al costat a Francesc, i un plaer acompanyar amb música la seua veu, tant com ho és acompanyar les cançons de Bonet, Llach, etc.

Llach, un referent per a tu?
Sempre que faig cançons, arranjaments... em ve al cap una frase de manera recurrent: "Què en pensaria Lluís?". Sí, és el meu màxim referent musical, i un dels més importants també a nivell vital.

Què esperes del nou temps polític desprès del 24M?
Que els nous governants estiguen a l'alçada de les circumstàncies i de les necessitats d'un poble assolat, un poble desfet després de vora trenta anys de despropòsits.